Минен ловец „Цибър“ от състава на ВМС ще се включи в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО

Mar 17

Минен ловец „Цибър“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС от 18 март до 8 април ще изпълнява задачи в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) в акваторията на Черно и Средиземно море. В рамките на този период българският военен кораб ще участва и в учението на ВМС на Република Гърция „Ariadne – 2021”, което ще се проведе от  27  март до 4 април 2021 г.

Участието на минен ловец „Цибър“ в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО ще даде възможност на българските военнослужещи да повишат бойната си подготовка при изпълнение на задачи по тактическо маневриране, оказване на помощ на аварирал кораб, прехвърляне на леки товари на море, както и при провеждане на операции по откриване и унищожаване на морски мини.

Съвместните действия на екипажи от военноморските сили на България, Гърция, Испания, Италия и Турция спомагат за повишаване на нивото на оперативната им съвместимост. Те допринасят за усъвършенстване на способностите на военнослужещите за участие в противоминни операции, както и за ефективно прилагане на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване с кораби от военноморските сили на страни-членки на НАТО.

По време на 20-дневното плаване минен ловец „Цибър“ ще посети пристанищата Истанбул (Турция) и Патра (Гърция).

Подготовката на екипажа за участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО се осъществи в сложните условия на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. На личния състав бяха направени PCR тестове. Военнослужещите бяха карантинирани на борда на кораба, където се проведе и последният етап от подготовката.