ДОАЙЕНЪТ НА ФЛОТСКИТЕ ФАРАДЖИИ НАВЪРШИ СТО ГОДИНИ

Mar 10

На 10 март своя вековен юбилей отпразнува Иван Атанасов Хаджииванов – фаропазачът, който повече от четири десетилетия достойно и с чест носи своята вахта, осигурявайки непрекъснатото действие на фара.

Роден и израснал в близо до този най-стар фар по българското черноморско крайбрежие, бай Иван като че ли е орисан никога през годините да не губи връзката си с морето и военните моряци.

Служил в състава на Беломорския ни флот през Втората световна война, той преживява едни от най-бурните и преломни години в историята на българските Военноморски сили. От бреговете на Бяло море, в края на 1944 година се озовава в Созопол, а после житейския му път го връща на север, към Варна и родното му място.

Така се стичат обстоятелствата, че от 1949 до 1992 година той работи като фаропазач и служи на фар Шабла. Когато започва работа там, синът му е на годинка, по-късно се ражда дъщеря му и най-близките му са винаги с него – те са последното семейство, което живее на фара, въпреки неудобствата и липсата на дори елементарни от днешна гледна точка улеснения.

Синът му, който за съжаление вече е покойник, наследява неговата професия и също работи на фара. Всъщност всеки семеен спомен или значима дата от фамилната история са неразривно свързани с морето и шабленския фар. Днес бай Иван се радва на двама внуци и един правнук, на които със сигурност е предал и частица от своята отдаденост на морето.

Въпреки ограниченията, наложени от пандемията, командването на Военноморските сили и началникът на Хидрографската служба засвидетелстваха, макар и скромно, своята искрена моряшка благодарност към бай Иван за всички онези повече от четири десетилетия на тежка и отговорна, изпълнена с безброй несгоди и лишения, работа на най-източната географска точка на България.

От името на контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, на юбиляра  бяха  връчени  поздравителен адрес и почетна монета.  Капитан  І ранг Венцеслав Николов, заедно с офицери от формированието, му поднесоха своите приветствия и му подариха почетна юбилейна значка.

„За мен е безкрайно удоволствие, от името на командването на Военноморските сили и от свое име, най-сърдечно да Ви поздравя по случай Вашия вековен юбилеен рожден ден!“ се казва в поздравителния адрес от контраадмирал Михайлов.

„Несъмнено преживените от Вас бурни и преломни времена на обществено-политически промени са белязали жизнения Ви път, но по никакъв начин не са Ви попречили скромно и без излишен драматизъм да достигнете до днешната заслужена позиция на доайен на „българските военноморски фараджии”.

„Желаем Ви добро здраве и дълголетие, благополучие и бодър дух! Попътен вятър и честит вековен юбилей!“

Признателността, уважението и поздравленията от военните моряци искрено развълнуваха столетника, който е съхранил своя силен дух и увереност. Не на шега той обеща при първа възможност да посети фара и да покаже на по-младите си колеги как се носи службата и да им предаде тайната на своето дълголетие.