ОФИЦЕРИ ОТ ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ УЧАСТВАХА В ПРОТИВОПОДВОДНОТО УЧЕНИЕ НА НАТО „DYNAMIC MANTA 2021“

Mar 05

В периода от 25 февруари до 5 март 2021 година се проведе едно от най-големите противоподводни учения, провеждани ежегодно от Военноморското командване на НАТО в Средиземно море „Dynamic Manta“. Участие в него взеха патрулни кораби, подводници, морска патрулна авиация, самолетоносач и спомагателни кораби от Втората постоянна военноморска група на НАТО и от ВМС на Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Турция и САЩ. Паралелно с провежданите сериали на море, на брега се извършваше анализ на действията на участниците от Групи за непосредствен разбор (In-stride Debrief Teams).

За първи път, поради усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, Групите за непосредствен разбор участваха в учението и работиха от собствените си държави. От Щаба на флота извършваше своята дейност и Групата за непосредствен разбор на българските Военноморски сили. Тя беше сформирана от офицери от командването на ВМС и флотилия бойни и спомагателни кораби.

В рамките на учението, Групата за непосредствен разбор работи в тясна координация с Военноморското командване на НАТО – MARCOM. Офицерите извършваха разбор, анализ и оценка на проведените противоподводни сериали. Дейността им беше подпомагана от специализиран софтуер „Албатрос“. Крайният продукт беше изпращан съответно до MARCOM и до участващите в анализирания сериал екипажи.

По време на учението беше натрупан безценен опит в работата със специализирания софтуер и в прилагането на тактиките, техниките и процедурите по противоподводна борба на НАТО. Това допринесе за усъвършенстване на теоретичната подготовка и повишаване на практическите умения на участващите офицери за участие в многонационални учения със съюзните сили от Алианса.