143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД БУРГАС И ГРАД СОЗОПОЛ

Feb 08

На 6 и 7 февруари 2021 г. военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби участваха в тържествено отбелязване на 143  години от освобождението на град Бургас и град Созопол турско робство.

На 6 февруари в град Бургас се проведоха редица мероприятия, свързани с отбелязване на годишнината от освобождението на града.

Тържествата започнаха с ритуал по тържествено вдигане на националното знаме. На площад „Атанас Сиреков“, пред сградата на община Бургас беше построен представителен блок от състава на Военноморските сили. Строят бе приет от началника на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков.

След това представители на Бургаското духовенство отслужиха благодарствен молебен за просперитета на свободен Бургас. На ритуала присъстваха представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.

По късно пред паметника на Руските освободители в града военнослужещи от флотилията поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на град Бургас воини.

На 7 февруари 2021 г. пред паметната плоча на генерал Лермонтов в град Созопол  военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби положиха цветя в памет на загиналите за освобождението на града герои.

В мероприятието участваха представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.