НАЙ-ДОБРИТЕ ВОЕННИ МОРЯЦИ ЗА 2020 ГОДИНА ПОЛУЧИХА НАГРАДИ ОТ СПИСАНИЕ “КЛУБ ОКЕАН”

Dec 16

На 16 декември 2020 г. в Щаба на Военноморските сили, при строго спазване на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията COVID 19, за деветнадесети път бяха връчени традиционните годишни награди на редакцията на националното морско списание „Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.

„Въпреки многото трудности – борбата с COVID 19 и стремежа да запазим екипажите и личния състав здрави и боеспособни за да изпълняват задълженията си, въпреки другите препятствия от различен характер – 2020 година беше успешна за ВМС“. Това заяви командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и се аргументира: „Успяхме да участваме във всички планирани учения, във всички операции и флотът достойно представи Въоръжените сили на България и държавата като цяло навсякъде, където участва. Тази година успяхме да направим повече дни на море. Най важното събитие за флота е подписването на договор за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби, защото това е нашето бъдеще и ние вървим напред. Знакови събития като първата след 18 години ракетната стрелба с подвижния бреговия ракетен комплекс „Рубеж“, националното с международно участие учение „Бриз“, което поради пандемията се наложи да пранираме изцяло „on line“ – нещо което не беше правено досега, придобиването на двата минни ловци и буксира „Мизар“, са част от нещата белязали тази година. Най-ценния капитал на флота са хората. Всичко това нямаше да се случи, ако не бяха те – офицерите, старшините, матросите и цивилните служители от Военноморските сили, ако не беше техният всеотдаен труд, въпреки трудностите и несгодите, за което им благодаря.“

Носители на престижните награди, номинирани от командването на ВМС, тази година в различните категории станаха:

Екипаж на годината: екипажа на фрегата „Смели” с командир капитан ІІ ранг Трифон Митишев от състава на в.ф. 38920 – Варна.

Офицер на годината: капитан ІІ ранг Йордан Христов Йорданов, началник на отделение „Подготовка и използване на силите“ във в. ф. 54950 – Бургас

Старшина на годината: старшина II степен Пламен Рубинов Пенев, инструктор по тактико-специална и огнева подготовка във в.ф 22580 – Варна.

Матрос на годината: матрос Милен Иванов Димитров, младши дежурен по дизелно-електромоторна част във в.ф. 54830 – Варна.

Цивилен служител на годината: ц.сл. Гергана Илиева Драгнева, главен експерт в отдел ,,Логистика” във в.ф. 34400 – Варна.

Наградите бяха връчени от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

След връчването на годишните награди на списание „Клуб Океан”, пагони на капитан I ранг получи първата жена военнослужещ с това звание във Военноморските сили капитан II ранг Райна Пенчева, началник на канцеларията на командира на ВМС. Пагони на капитан I ранг и ново назначение получи и досегашния началник на щаба на дивизион патрулни кораби капитан II ранг Борислав Великов.

С предметна награда морски сувенир, със заповед на началника на отбраната, за активна дейност в процеса на преговорите и изготвянето на окончателен проект на договор за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби бе награден и капитан II ранг Васил Захариев.

Беше обявено благодарствено писмо до командването на ВМС от командира на Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море испанския контраадмирал Мануел Агнире (RADM Manuel Agnirre) за участието на фрегата „Смели“ в състава на групата.