Продължава плаването на фрегата „Смели“

Dec 02

Завърши поредния етап от участието на фрегата „Смели”, като част от тактическата група за операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „Sea Guardian”.

Екипажът на фрегата „Смели” изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията, както и съвместни тренировки между корабите в групата.

От 1 декември до 3 декември 2020 г. корабите от тактическата групата, българската фрегата „Смели”, британския патрулния кораб „Trent“ и гръцката фрегата „Spetsai“, са на посещение във военноморска база Александрия, Египет. Целта на визитата е да се укрепят и развият добрите взаимоотношения на НАТО с флотовете на държави, които не са членки на Алианса, както и за обмен на информация, касаеща сигурността в Средиземно море. Групата бе официално посрещната от военен оркестър.

Предстоят конференции и работни срещи между командването на групата и ВМС на Египет за уточняване на съвместните учения на море.

Заключителният етап ще приключи около средата на декември в пристанище Хайфа, Израел, където ще се проведе разбор на участието на тактическата група в операцията на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”.

 

След 54 години български военен кораб с името „Смели“ отново застана в град Александрия. През далечната 1966 година скр (стражеви кораб) „Смели“ и скр „Дръзки“, в периода от 27 октомври до 6 ноември 1966 г., посещават Египет под флага на тогавашния Министър на отбраната на България във връзка с официалната му визита в страната.