ПРИКЛЮЧИ УЧАСТИЕТО НА ФРЕГАТА „СМЕЛИ” В УЧЕНИЕТО „MAVI BALINA 2020”

Nov 09

От 30 октомври до 09 ноември 2020 година фрегата „Смели” участва, като част от Втората постоянна група кораби на НАТО, в противоподводното учение с международно участие на Военноморските сили на Турция „MAVI BALINA 2020”.

Освен фрегата „Смели” в учението участваха  надводни кораби, подводници, изтребителна авиация и самолети от базовата патрулна авиация на шест държави. В учението участва и фрегатата „ZULFIQUAR“ от ВМС на Пакистан.

Фокусът на учението, което се проведе в източната част на Средиземно море беше провеждането на противоподводни действия в обширен район от разнородни противоподводни сили. Отработени  бяха и действия по противокорабна и противовъздушна отбрана.

Наситено с много и разнообразни сериали, изпълнено с динамика, учението „MAVI BALINA 2020” даде възможност на екипажа на  фрегата „Смели” да повиши своята подготовка и натренираност в редица направления – откриване и следене на подводен противник, съвместно маневриране, отразяване на атаките на въздушен противник в състава на корабно съединение на НАТО, което допринесе за усъвършенстване на подготовката в многонационална среда.

Добрата подготовка на екипажа и на кораба позволи изпълнението на задачите и при сложни хидрометеорологични условия.

Разборът на учението се проведе на 09 ноември 2020 година във Военноморска база  „Аксаз“, Турция. Участието на фрегата „Смели” бе отбелязано като успешно, а подготовката и действията на екипажа – изключително професионални и съответстващи на изискванията за съвместни действия в състава на корабна група.

След края учението „MAVI BALINA 2020” фрегата „Смели” продължава участието си във Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море. Ще се проведат учения от типа PASSEX и ще бъде посетена Военноморска база „Суда“ на остров Крит, Гърция.