ФИНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА УЧЕНИЕТО „ПОСЕЙДОН 2020”

Sep 17

Днес 17 септември 2020 г. в Щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС се проведе финална координираща конференция на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”. Спазвайки противоепидемичните мерки конференцията отново се проведе в електронен формат по видео-конферетна връзка.

Учението е традиционно в партньорството между противоминните сили на Република България и Република Румъния. Поредното годишно издание на учението е предвидено да се проведе в края на октомври, като домакин ще бъде гр. Бургас. В учението участие ще вземат и корабите от Втората постоянна противоминна  група на НАТО – SNMCMG2.

На конференцията бяха обсъдени въпроси свързани с отработването на действия на море насочени към повишаване на нивото на подготовката на личния състав от флотилията по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В учението ще вземат участие кораби от ВМС на България, Румъния, Гърция, Испания, Италия, Турция и Франция.