ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ОТБЕЛЯЗАХА 135 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ С ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ И 104-ТА ГОДИШНИНА ОТ ДОБРИЧКАТА И ТУТРАКАНСКА ЕПОПЕИ

Sep 07

 

На 6 септември 2020 година, по случай 135-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, пред паметната плоча на княз Александър I-ви Батенберг, монтирана на сградата на Държавен архив – Варна, бяха положени венци и цветя в знак на признателност.

На церемонията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на държавната и местна администрация. Пред паметната плоча бе положен венец и от името на министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Традиционно събитието уважиха командирите на военните формирования от Варненския гарнизон и началниците на отдели и сектори в Щаба на Военноморските сили.

 В град Бургас строят на представителните блокове на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.

Пред сградата на община Бургас тържествено бе издигнато Националното знаме.

Ритуалът продължи със заупокойна молитва в памет на загиналите български войни и полагане на венци и цветя пред паметника на 24–ти Пехотен черноморски полк.

На 6 септември, по повод 104-та годишнина от Тутраканската епопея, представителна част от Военноморските сили участва във военен ритуал по полагане на венци и цветя на Мемориалния комплекс ,,Военна гробница – 1916 г.“ край село Шуменци, община Тутракан.

Ритуала беше уважен от кмета на община Тутракан и областния управител на  област Силистра.

На 7 септември  в град Добрич честванията продължиха с полагане на цветя пред паметника на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа 1916 г.

На церемонията присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, областното и общинско ръководство, депутати и граждани на град Добрич.

По-късно през деня на Мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа, издигнат край село Козлодуйци бяха положени венци и цветя. Във военния ритуал участваха военнослужещи от Военноморските сили. Гости на събитието бяха представители на държавната и местна администрация, депутати, ветерани и граждани от областта.