141 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ

Aug 09

Празникът на българските Военноморски сили е през втората неделя на месец август. Създаден през 1879 година в град Русе, военният флот на България вече 141 години отстоява непрестанно независимостта, териториалната цялост и морския суверенитет на Родината.

Днес, 9 август, празникът започна с тържествено вдигане на военноморския флаг на корабите от военния флот. На Морска гара Варна ритуала изпълниха фрегата „Смели”, фрегата „Дръзки” и минен ловец „Цибър”.

По традиция връчването на първите офицерски пагони на випускниците на Морското училище съвпадна с кулминацията в честванията на празника на Военноморските сили. През тази година по повод 141-ата годишнина от създаването на ВМС и 50-ата годишнина от създаването на Морския специален разузнавателен отряд военнослужещи от ВМС демонстрираха бойни способности. В динамичния показ участваха високоскоростни лодки с техните лодъчни екипажи, водолазна, въздушна и лодъчна щурмова група и два снайперистки екипа от състава на Морския специален разузнавателен отряд, вертолети от морската авиобаза Чайка и катер от пункт за базиране – Варна. Военнослужещите показаха своите умения при изпълнение на задачи, характерни за антитерористична операция. Демонстрациите бяха озвучени от музикални произведения на рок група Б.Т.Р., които бяха специални гости на празника на Военноморските сили

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи в отговор на журналистически въпроси, че очаква най-късно през октомври тази година да бъде сключен договорът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. В момента продължават преговорите с победителя в процедурата германската фирма „Люрсен“. Министър Каракачанов посочи още, че и двата кораба ще се строят в България.

„Има две опции за придобиване на подводница за ВМС. Водят се преговори с Норвегия и с друга европейска държава и се надявам в следващите години да бъде решен и този въпрос“, съобщи още министър Каракачанов.