С ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ БЕШЕ ОТКРИТ ВОЕННОМОРСКИЯ КООРДИНАЦИОНЕН ЕЛЕМЕНТ ЗА ЧЕРНО МОРЕ

Jul 01

На 1 юли 2020 година в Пункт за базиране Варна беше открит Военноморски координационен елемент (ВМКЕ) на Военноморските сили за Черно море. На откриването присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, кметът на община Варна Иван Портних, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, командири на военни формирования и офицери от Щаба на ВМС, представители на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и  Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

Представители на Варненска и Великопреславска митрополия осветиха новооткрития координационен елемент. Командирът на ВМКЕ капитан ІІ ранг Георги Марков изнесе брифинг за дейността му.

Военноморски координационен елемент за Черно море ще допринася за изграждане на морската ситуационна осведоменост в Черно море и ще спомага за координацията между Военноморските сили на Република България и други организации чрез събиране, анализ и обмен на информация, осигуряване военноморското сътрудничество и ръководство на корабоплаването, с цел подпомагане провеждането на военноморски учения и операции.     

Военноморският координационен елемент ще изпълнява дейности по:

– Анализиране, визуализиране и обмен на информация за морската обстановка в Черно море;

– Координиране и разпространение на информация за морската обстановка между военни и граждански структури;

– Участие в подготовката, планирането и провеждането на операции и учения по отношение на военноморско сътрудничество, контрола и ръководството на гражданското корабоплаване;

– Обмен на информация с Военноморското командване на НАТО, Морските оперативни центрове на съседните Черноморски държави и международни инициативи;

– Обмен на информация за ситуационната осведоменост от/към национални и съюзни морски платформи;