Корвета „Решителни“ и вертолет AS 565 MB “Panther” участват в съвместно учение от типа PASSEX

Jun 19

На 19 юни 2020 година българските Военноморските сили участват в съвместно учение от типа PASSEX в международни води в западната част на Черно море в изпълнение на „План за българо-американска подготовка за 2020 г.“. Участието в учението се провежда по покана от командването на шести американски флот, отправена и до ВМС на Р Украйна, Р Турция и Румъния.       

От състав на ВМС взе участие корвета „Решителни“ и вертолет AS 565 MB “Panther”. От американска страна участва ескадреният миноносец „Porter”, десантният кораб „Oak Hill” и самолет от морската патрулна авиация P-8 „Poseidon”. От румънска страна участва фрегата „Regina Maria”. От ВМС на Р Турция участва корвета „Kinaliada” и самолет от морската патрулна авиация.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

По време на учението се отработиха тактики, техники и процедури по тактическо маневриране, обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановки и отразяване на атаките на въздушен противник.