ЗАПОЧВА ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ „ЧЕРНО МОРЕ 2020”

Jun 05

От 8 до 12 юни 2020 г. в националните морски пространства на Република България ще се проведе ежегодното тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „ЧЕРНО МОРЕ 2020”.

Целта е усъвършенстване на придобитите от Командването и Щаба на флотилията и подчинените й формирования способности за планиране и провеждане на тактически действия в рамките на участието им в операция по морска сигурност на Военноморските сили на Република България.

 Учението ще протече в 4 етапа, като в него ще вземат  участие над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС.

По време на учението ще бъдат отработени следните задачи:

  • усъвършенстване на организацията по планиране и управление на действията на силите при участие в операция по морска сигурност;
  • отработване функционалната организация за водене на бойни действия на оперативно съединение, в съответствие с доктрината за морски операции;
  • усъвършенстване на взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент;

Командир на оперативното съединение е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, а директор на учението е заместник-командира на флотилията капитан I ранг Ваньо Мусински.