ВОЕННИ МОРЯЦИ СЕ ПРЕКЛАНЯТ В ЗНАК НА ПОЧИТ И УВАЖЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА СВОИТЕ ЗАГИНАЛИ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ

May 19

Датата 19 май е влязла завинаги в историята на българския военноморски флот. Това е ден, в който военнослужещите и цивилните служители се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на загиналите през годините военни моряци.

Днес, за пореден път, пред паметните плочи на Мемориалния комплекс във Пункт за базиране Бургас се проведе военен ритуал и панихида в памет на моряците, загинали при изпълнение на воинския си дълг.

В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков припомни част от събитията, довели до гибелта на военни моряци през годините и подчерта, че този ден ще остане завинаги ден за преклонение пред героите, отдали живота си в служба на родината.

Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от град Черноморец. Гост на събитието бе господин Росен Деспов – кмет на град Черноморец. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите военни моряци.

Пред  нос Акин до град Черноморец, под звуците на корабна сирена от моторен катер бяха спуснати венец и цветя  в знак на преклонение към моряците от торпедоносеца „Смели”,  загинали на 19 май 1943 година.