ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНОТО ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „БРИЗ 2013”

Jul 05

емблема Бриз 2013Днес 5 юли 2013 г. от 13.00 ч. в Информациония център на ВМС, по повод предстоящото национално военноморското учение с международно участие „Бриз 2013”, представители на медиите от град Варна се срещаха с началника на Пресцентъра на учението „Бриз” – подполковник Димитър Титев.

По време на срещата журналистите бяха запознати с участващите сили в учението, етапите на провеждането му и сериалите, които ще имат възможност да наблюдават.

От 6 юли до 15 юли 2013 г., в западната част на Черно море, Военноморските сили на Република България ще проведат военноморското учение с международно участие „Бриз 2013”. Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили.

В учението „Бриз 2013” ще вземат участие Втора постоянната група кораби на НАТО с два кораба: испанската фрегата „BLAS DE LEZO”, и турската фрегата „SALIHREIS ”, ВМС на Гърция с патрулен катер „AITTITOS”, ВМС на Турция с подводницата „І. INÖNÜ”, ракетния катер „BORA” и миночистача „SIĞACIK”, както и самолет от патрулната авиация на САЩ  P-3C ORION.

Седемнадесетият “Бриз” през 2013 г. продължава традицията  от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2013” се  включват Областна администрация – Варна, Община Варна, ВМА – МБАЛ – Варна, Държавна агенция за бежанците към Министерски съвет, Български червен кръст, ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, ГД “Национална полиция”, ОД на МВР – Варна, ГД “Гранична полиция”, Дирекция “Национална система 112”, Изпълнителна агенция “Морска администрация”, Доброволческо сдружение “Булсар”, Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”, “Пристанище Варна” ЕАД, “Портови флот 99” ЕООД, Регионална здравна инспекция – Варна, Център за спешна медицинска помощ – Варна, МБАЛ “Света Анна – Варна” АД, Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район, “Поддържане чистотата на морските води” АД и “Пилотска Станция Варна – П” ЕООД;

Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално  оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се сертификацира кораб от ВМС на Република България – фрегата „Верни”.

Усилията по време на учението са насочени към заздравяване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните – участнички в учението; отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза, действията при ликвидиране на последици от пожар в сграда, съвместни операции по търсене и спасяване на море, оказване на хуманитарна помощ и приемане на територията на страната на евакуирани чужденци, търсещи закрила.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира морско-компонентно командване и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов, който е и общ ръководител на „Бриз 2013”.  Офицер, провеждащ учението е заместник – командирът на ВМС комодор Димитър Денев. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Митко Петев – командир на военноморска база – ВМС. Сформиран е щаб за управление на учението под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев – началник на Щаба на ВМС.

 

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка близка до различни точки на конфликти в света.

По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от гражданските организации и ведомства.    

По време на  учението „Бриз 2013” се провежда операция в отговор на криза, с мандат на ООН съгласно чл. VII от Хартата на Обединените нации. Обстановката на учението е разработена като продължение на сценария, използван в предишните учения „Бриз”.

Кризисната обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация.

Унищожителен циклон от началото на годината на остров Вити Леву, ескалацията на насилие и разпадането на държавността в двете островни държави Амбърланд и Грийнланд доведоха до  хуманитарна криза и създадоха благоприятни условия за незаконни действия и в прилежащото морско пространство.

Разрасналата се кризисна обстановка принуди международната общност да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема. На 1 март 2013 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за налагане на оръжейно ембарго на Вити Леву, прекратяване на престъпната дейност на острова и даде мандат на НАТО да проведе операция в отговор на криза.

Учебните действия по време на „Бриз 2013” съвпадат с най-интензивния период на операцията в отговор на криза.

 

Фактическите действия по време на националното военноморско учение “Бриз 2013”, се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб на ръководството на учението /EXCON/, пребазиране на българските кораби и пристигане на чуждестранните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени културни, спортни и протоколни мероприятия:

На 7 юли /неделя/ 2013 г.

– от 14.00 ч. до 18.00 ч. част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна и Морска гара Варна, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

На 8 юли /понеделник/ 2013 г.

– от 08.00 ч. до 15.30 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в Спортна зала на І-ва езикова гимназия, по плуване в Басейн „Приморски” и теглене на въже Морска гара Варна.

– от 19.00 ч. до 20.00 ч., концерт за военните моряци от представителния духов оркестър на ВМС в двора на археологически музей – Варна

– командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с кмета на град Варна от 10.45 ч. до 11.15 часа.

На 10 юли 2013 г. от 13.00 до 13.45 часа е пресконференцията на командирите на чуждестранни групи и кораби във Военноморски клуб Варна.

На 12 юли 2013 г. от 09.00 до 13.30 часа ще се проведе ВИП ден на учението с участие на представители на медиите.