6 май

May 06

„Поздравявам военнослужещите и цивилните служители, ветераните и воините от запаса и резерва за техния достоен труд, с който създадоха предпоставки да бъдем адекватни на времето, както и всички българи в Деня на храбростта, празник на Българската армия и Гергьовден“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето празнично обръщение. „Достойно се постарахме да представим на всички българи ежедневието на Българската армия и процеса на поддържане на способности в настоящата сложна обстановка“, категоричен бе адмирал Ефтимов. Той благодари на командирите и началниците от всички степени във военната йерархия, които вложиха воля и енергия за реализацията на честването на празника по този нестандартен начин, както и на медиите за активното им съдействие при отразяване на демонстрациите на способности на Въоръжените ни сили от различни точки на страната.

Днес в знак на признателност към воините, загинали за свободата и независимостта на България, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и адмирал Емил Ефтимов поднесоха цветя пред Паметника на незнайния воин.

В празничния ден военнослужещите от Военновъздушните и Военноморските сили и от силите за специални операции представиха бойни умения.

В демонстрациите на способности от Военноморските сили по задържане на плавателен съд участваха военнослужещи от морския специален разузнавателен отряд, дивизиона спомагателни кораби и военноморска авиобаза „Чайка“. Формированието за специални операции на ВМС и военноморската авиация показаха отлично взаимодействие в действията при овладяване на кораб -нарушител в националните морски пространства. В операцията бяха използвани бойни високоскоростни лодки и военноморски вертолет „Пантер“.

Военнослужещите от ВМС изпълниха с висок професионализъм задачите по овладяване на плавателен съд-нарушител с криминално проявени лица на борда, заподозрени в незаконен трафик на оръжие. Съдът-нарушител беше пресъздаден от моторен катер, който за целите на демонстрацията беше позициониран в акваторията на пристанище Варна – изток. В съответствие с получените указания, екипи за морски специални операции с общ състав от 13 души, в това число група за директни действия от 6 командоса и двама снайперисти, с две бойни високоскоростни моторни лодки и вертолет, проведоха директни действия за овладяване на кораба-нарушител. Изпълнени бяха задачи по неутрализиране на кораба-нарушител, тактическо прочистване, огнево прикритие от въздуха, евакуация с вертолет на ранен командос, бордова проверка, извеждане на екипите специални сили и на задържаните лица от зоната за директни действия.