ФЛОТИЛЕН АДМИРАЛ ВЕЛКО ВЕЛКОВ Е НАЗНАЧЕН ЗА КОМАНДИР НА ФЛОТИЛИЯ БОЙНИ И СПОМАГАТЕЛНИ КОРАБИ

Apr 07

С Указ № 76 от 30 март 2020 г. на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, капитан I ранг Велко Велков, изпълняващ длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби“ е назначен на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“  и е удостоен с висше офицерско звание „Флотилен адмирал“.

Флотилен адмирал Велко Велков завършва Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ през 1990 г. по специалността „Корабоводене“ за Военноморските сили. Същата година е назначен на длъжност „Командир на минно-артилерийска бойна част“ на базов миночистач в дивизион противоминни кораби от състава на  военноморска база Бургас.

От 1993 г. до 1998 г. заема длъжностите „Командир на базов миночистач”, „Командир на отряд рейдови миночистачи“, „Дивизионен щурман“ в щаба на дивизион противоминни кораби.

През 2004 година завършва ВА Г.С.Раковски, гр.София и е назначен на длъжност „Флагмански щурман, той и специалист по морската подготовка“ в щаба на военноморска база Бургас.

От 2006 до 2014 година флотилен адмирал Велков заема  длъжностите „Началник на щаба на дивизион кораби със спомагателно назначение“, „Командир на дивизион противоминни кораби“ и „Командир на дивизион патрулни кораби“ от състава на  военноморска база Бургас.

През 2015 година завършва Военноморския колеж на ВМС на САЩ и е назначен на длъжност „Заместник-командир на Пункт за базиране – Варна“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

От 2016 до 2020 г. изпълнява длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби“.

От 30 март 2020 г. е „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“.