55 ГОДИНИ ОТ ПОДВИГА НА СТАРШИНА І СТЕПЕН ДИМИТЪР АТАНАСОВ ДИМИТРОВ

Mar 06

На 06.03.2020 г. в с. Сушица се проведе ритуал по случай 55 години от подвига на старшина І степен Димитър Атанасов Димитров, спасил от гибел бойния кораб и другарите си с цената на своя живот.

Пред барелефа в родната му къща, се поклониха в знак на признателност почетен караул от дивизиона, в който е служил, воден от заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ванъо Мусински, капитан I ранг Петко Якимов – командир на Пункт за базиране Варна, капитан I ранг Божидар Иванов – командир на дивизион патрулни кораби, представители на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби”, полковник Иван Маламов – началник на Националния военен университет и неговият заместник полковник Евгени Пенчев, кметът на селото г-жа Надка Никова, инж. Катя Петрова – заместник-кмет на община Стражица, г-н Илия Маринов – председател на общинския съвет, много жители и гости на селото. Те поднесоха венци и цветя, след което разгледаха музейната експозиция.

В салона на читалището бе изнесена литературно-музикална програма. Тържествените прояви завършиха с поднасяне на венци  и цветя на паметника на загиналите за Отечеството и тържествена проверка (заря), в която взеха участие представителна рота от ВМС, както и представителна рота и военен оркестър от Национален военен университет “Васил Левски”.