Представителни части от Военноморските сили отдадоха почит пред паметта на Васил Левски във Варна и Бургас

Feb 19

На 19 февруари 2020 година Представителни части от Военноморските сили отдадоха почит пред бюст-паметниците на Васил Левски във Варна и Бургас.

В град Варна почетен караул и Представителният духов оркестър на ВМС участваха във военен ритуал за отдаване на почести и полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски на Алеята на възрожденската памет в Морската градина. Ритуалът беше част от общоградското поклонение по повод 147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Строят на караула беше приет от заместник командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.

Свещенници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на националния герой.

На паметника бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната и началаника на отбраната, от областния управител Стоян Пасев, кмета на община Варна Иван Портних, Военноморските сили на Република България, председателя на общинския съвет Тодор Балабанов, районните кметове на Варна, представители на държавната, съдебната и местна власт, много граждани, деца и ученици от варненските детски градини и училища.

В град Бургас 147-та годишнина от гибелта на Апостола беше отбелязана пред бюст-паметника му в Морската градина на града.

Строят на караула бе приет от капитан І ранг Велко Велков началник на Щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Заупокойна молитва в памет на Васил Левски отслужиха представители на бургаското духовенство.

На възпоменателната церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя представители на държавната и местна власт, много граждани и гости на града, както и ученици от бургаските училища и детски градини.