ВЪВ ВАРНА БЕШЕ ОТКРИТА ПАМЕТНА ПЛОЧА, ПОСВЕТЕНА НА КАПИТАН II РАНГ ВЛАДИМИР МИНКОВ

Feb 11

На 11 февруари 2020 година, с тържествена церемония, на фасадата на дома, в който е живял, беше открита паметна плоча, посветена на капитан ІІ ранг Владимир Минков, командир на военноморска база Варна в периода 1948 – 1956 година.

В церемонията участваха почетен караул от Пункт за базиране Варна и Представителнияj духов оркестър на Военноморските сили. Строят беше приет от заместник-командира на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусински.

Кметът на община Варна Иван Портних, капитан І ранг Мусински и внукът на капитан ІІ ранг Минков и негов съименник – Владимир, откриха плочата под звуците на тържествените сигнали на оркестъра.

Да почетат паметта на този достоен български военен моряк и флотски командир бяха дошли представители на общинската администрация, районните кметове на Варна, бивши командири на базата, директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, заместник-началникът на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров” капитан І ранг Емил Йорданов, членове на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, офицери от Щаба на ВМС и от Пункт за базиране Варна, командири на военни формирования от гарнизона, ветерани, близки и родственици на капитан ІІ ранг Владимир Минков.

В краткото си слово капитан І ранг Мусински описа житейския и професионален път на офицера и моряка Владимир Минков, като изтъкна неговата отдаденост на морската идея и на стремежа му да работи за постигане на целта, независимо от превратностите на времето и на конюнктурните промени.

От името на наследниците и родствениците, г-н Владимир Минков отправи благодарност към командването на Пункт за базиране Варна, командването на ВМС и общинската администрация за инициативата за поставяне на паметната плоча и съпричастността към идеята за отдаване на дължимата почит и признание към паметта на неговия дядо.

В края на ритуала почетният караул и оркестърът преминаха в тържествен марш пред паметната плоча.