СДАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „КОМАНДИР НА ФЛОТИЛИЯ БОЙНИ И СПОМАГАТЕЛНИ КОРАБИ”

Feb 07

На 7-ми февруари 2020 г. в Пункт за базиране Бургас от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби се преведе тържествен ритуал по сдаване на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС“.

На ритуала присъстваха командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, заместник командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от щаба на ВМС, представителния духов оркестър на ВМС и личният състав, дислоциран в Пункт за базиране Бургас.  В словото си  командирът на ВМС изрази своята признателност и благодарност към флотилен адмирал Мален Чубенков за достойната му служба в редовете на  Военноморските сили на Република България.

През 1985 година флотилен адмирал Чубенков завършва Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ в град Варна по специалността „Корабоводене за Военноморските сили на Република България“. На 25-ти август  същата година той започва своята кариера като офицер от ВМС и е назначен на длъжността „Командир на щурманска;  свързочна бойна част и радиотехнически средства“ на среден десантен кораб „Сириус“ в 7-ми дивизион десантни кораби от състава на  военноморска база Бургас.

Следващата заемана длъжност е като помощник-командир на същият кораб, а от 1988 до 1991 година е командир на  среден десантен кораб „Сириус“.

През 1991 година флотилен адмирал Чубенков завършва военноморската академия в Санкт Петербург, Русия – „Командно щабна, оперативно тактическа за ВМС“.  След това е назначен за „Помощник – началник по планиране“ в отделение „Бойна подготовка”. От 1994 г. е началник на щаба на тила във военноморска база Бургас.

От 1999 до 2005 година флотилен адмирал Чубенков последователно заема  длъжностите Началник на щаба и командир на 7-ми дивизион десантни кораби  от състава на  военноморска база Бургас, а от 2005 до 2007 година е назначен на длъжността „Заместник-командир на военноморска база Бургас“.

През 2008 година флотилен адмирал Чубенков завършва Кралският колеж по отбранителни изследвания – Лондон, Великобритания – „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. 

През 2009 година е назначен на длъжността „Заместник – командир по подготовка на силите на военноморска база Бургас“  а през 2012 година и като „Заместник – командир на военноморска база Бургас“.

През 2014 година на флотилен адмирал Чубенков е присвоено висше офицерско звание „Комодор“ и е назначен на длъжността „Командир на военноморска база – ВМС“.

От 1-ви юли 2016 година е командир на флотилия бойни и спомагателни кораби. На 9-ти януари 2017 година му е присвоено звание „Флотилен адмирал“.

През годините флотилен адмирал Мален Чубенков е награждаван многократно. По-основните награди са както следва:

  • Нагръден знак за вярна служба под знамената – III степен, 2000 година, Министър на отбраната;
  • Нагръден знак за вярна служба под знамената – II степен, 2002 година, Министър на отбраната;
  • Нагръден знак за вярна служба под знамената – I степен, 2013 година и 2017 година, Министър на отбраната;
  • Почетен знак на МО „Свети Георги“ – I степен, 2016 година, Министър на отбраната;
  • Юбилеен медал, 2019 година, Министър на отбраната;
  • Почетен знак на МО „Свети Георги“ – I степен, с мечове, 2019 година, Министър на отбраната.

 

В част от словото си адмирал Чубенков каза:

„Уважаеми офицери, старшини, матроси и цивилни служители,

Днес е последният ден, в който заставам с униформа пред Вас.

През последните 3 дни тук валя дъжд, имаше студ и малко сняг, а днес и малко слънце…

Такъв беше и моят живот тук. От 25 Август 1985 г. в продължение на 34 години и 5 месеца.  На първо място искам да благодаря на семейството ми в лицето на съпругата ми Емилия и дъщеря ми Яна, че бяха неотлъчно до мен и ме подкрепяха в трудните моменти.

Уважаеми колеги, благодаря Ви за неуморните усилия, които полагахте ден и нощ, подкрепяйки ме и стоейки до мен в решаването на нелеките задачи за постигането на високите цели, които си поставяхме. Резултатите са налице…

Днес повече за служба няма да говорим.

Много пъти в съвместната ни  дейност съм Ви съветвал за нещата от живота….

В заключение бих искал да Ви кажа още няколко такива:

  • успехът на всяко едно начинание се крие в умението да съчетаеш поуките от миналото, с изискванията на настоящето и вярата в бъдещето;
  • способност е това, което умееш да правиш, мотивацията определя какво ще правиш, а отношението определя колко добре ще го свършиш;
  • каквато и цел да си поставиш, можеш да я постигнеш, стига да имаш желание за работа;
  • истинският приятел е някой, който е до теб в момент, когато предпочита да е някъде другаде;
  • не е важно дали са те съборили, а дали ще се изправиш и стъпиш отново на краката си;
  • голямата тайна на живота е, че няма такава ….няма и правила;
  • какъв е смисълът на живота – смисъла е да се живее;

И един ден, когато облаците се разсеят и мъглата се вдигне,  виждаш, че са ти останали три неща – Вярата, Семейството и Надеждата!

И накрая запомнете!

От значение е не да те аплодират когато пристигаш, а силно да усещат липсата ти, когато си отиваш…

Уважаеми офицери, старшини, матроси и цивилни служители,

Горд съм, че бях Ваш командир през последните няколко години!

Желая на Вас и Вашите семейства здраве, щастие, лични и професионални успехи!

Благодаря Ви!“