В БУРГАС И СОЗОПОЛ ВОЕННИ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО

Feb 06

На 6 февруари 2020 г., по случай 142-та годишнина от освобождението на град Бургас от турско робство,  военнослужещи от гарнизон Бургас участваха в ритуал по тържествено вдигане на националното знаме. На ритуала присъстваха представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.

На площад „Атанас Сиреков“, пред сградата на община Бургас, бяха построени представителни блокове от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Съвместното командване на силите и Военновъздушни сили. Строят прие заместник-началникът на гарнизон Бургас и началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Велко Велков.

След това представители на бургаското духовенство отслужиха благодарствен молебен за просперитета на свободен Бургас.

Пред паметника на руските освободители представителният блок от Флотилия бойни и спомагателни кораби участва във военен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на град Бургас вòйни.

На 7 февруари 2020 г. пред паметната плоча на генерал Лермонтов в град Созопол военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби участваха в тържествено отбелязване на 142  години от освобождението на града.

Строят на почетния караул беше приет от командира на пункт за базиране Бургас капитан І ранг Дарин Попов, след което се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча.

В събитието участваха представители на държавната и местна власт, деца и ученици, граждани и гости на града.