БАЗОВ МИНОЧИСТАЧ „ПРИБОЙ” ОТПЛАВА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРА ПОСТОЯННА ПРОТИВОМИННА ГРУПА НА НАТО

Jan 15

На 15 януари 2020 г. в пункт за базиране Бургас се проведе ритуал по изпращане на базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби за участие в задграничен поход като част от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО SNMCMG2.

Командир на кораба е капитан ІІІ ранг Христо Гинев.

От 15 януари до 5 февруари българският военен кораб ще посети пристанищата Констанца в Румъния, Варна и Ерегли в Турция.

Целта на плаването е повишаване нивото на оперативна съвместимост с военноморските сили на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на противоминни операции в съюзнически формат и отработване на тактиките, техниките и процедурите при съвместни действия с кораби от страни членки на НАТО.

В словото си към моряците от екипажа на кораба командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков изрази своята увереност в техните способности и висок професионализъм, като им пожела успешно изпълнение на всички поставени задачи и безаварийно плаване.

На ритуала присъстваха началникът на щаба на флотилията капитан I ранг Велко Велков и командирът на дивизион противоминни кораби капитан I ранг Павлин Щерев.

Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” в Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа на базов миночистач „Прибой“.