ВЪВ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ОТКРИХА УЧЕБНАТА ГОДИНА СЪС СТРОЙ И ПОКАЗНИ ЗАНЯТИЯ

Jan 07

На 7 януари в пунктовете за базиране Варна и Бургас от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби се проведоха военни ритуали по повод тържествено откриване на учебната 2020 година и новия годишен цикъл на подготовка на военните моряци.

В пункт за базиране Варна строя на военните формирования бе приет от командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. След тържественото издигане на военноморския флаг военнослужещите и цивилните служители бяха поздравени от командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и от заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусенски.

Водосвет за здраве и успех бе отслужен от свещеник от Варненска и Великопреславска митрополия.

От борда на моторен катер „Васил Левски” представителите на медиите наблюдаваха епизоди от занятия по приемане и предаване на леки товари и поща по траверзен способ, подготовка за бой и поход на военните кораби, развръщане на водолазен полигон и практически водолазни спускания, подготовка и спускане на телеуправляем подводен апарат „ПАП-104” за идентифициране и унищожаване на открити подводни обекти, борба с възникнал на кораба пожар, спасяване на пострадал при пожара човек и транспортирането му до УМБАЛ – Варна с използване на вертолет AS565MB „Пантер” от състава на Военноморските сили.

В Пункт за базиране Бургас началникът на щаба на флотилията капитан I ранг Велко Велков приветства личния състав и даде своята висока оценка за положените усилилия и постигнатите резултати при подготовката и изпълнението на всички задачи през изминалата 2019 учебна година. Той подчерта, че учебната година е динамичен процес, насочен към усъвършенстване на уменията на военните моряци за изпълнение на поставените им задачи на море и очерта основните учения и мисии предстоящи пред флотилията през 2020 година. Отец Стилиян от църквата „Свети Никола” – гр. Черноморец извърши водосвет за здраве и успехи.

Бе направен показ на техника от състава на формированието за овладяване и преодоляване на последствията от природни бедствия и бяха проведени показни занятия по обезвреждане на невзривени боеприпаси и борба с пожар.