Богоявленски водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена бе отслужен в гарнизоните Варна и Бургас

Jan 06

На 6-ти януари 2020 г. (Свето Богоявление и Йордановден) бе отслужен Богоявленски водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена в гарнизоните Варна и Бургас.

В град Варна на площад „Св.св. Кирил и Методий”, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на Представителния духов оркестър на ВМС и представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна.

Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили бе приет от началника на гарнизона контраадмирал Kирил Михайлов – командир на Военноморските сили. Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена отслужи негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по време на който бяха благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров”, военни формирования 26800 и 36940 от Военноморските сили   и военно формирование 52860 от Военновъздушните сили. След благославянето на бойните знамена се проведе шествие от площад “Св. Св. Кирил и Методий” до Морската градина, където на Алеята на Възрожденците пред паметника на Христо Ботев с военен ритуал бяха положени венци и цветя по случай 172 години от рождението му.

Шествието продължи до Първа буна на варненския плаж, където се проведе църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето, за който в студената морска вода скочиха десетки смелчаци.

На ритуалите присъстваха кметът на град Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, народни представители от Варненски регион в 44-то Народно събрание, представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи, правителствени и неправителствени организации, много гости и граждани на град Варна.

В град Бургас на площад „Св.св. Кирил и Методий” се извърши военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Бургаски гарнизон, организиран съвместно със Сливенска метрополия и община Бургас.

Благославянето се извърши от Негово Високо преосвещенство Сливенския Митрополит Йоаникий и представители на Бургаското духовенство в присъствието на официални лица, граждани и гости на град Бургас.

В ритуала взеха участие представителни части от военните формирования от гарнизон Бургас, представители на областния и общински съвети на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва” Бургас, ветерани.

Строя бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков.

По повод Йордановден военнослужещи от флотилия бойни и спомагателни кораби осигуряваха ритуала по Спасяване на Светия кръст в град Бургас и в квартал Крайморие .

От 12.30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина на град Бургас се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 172 г. от рождението му. В ритуала участваха представителен блок от флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС, официални гости, граждани и гости на града.