Военноморска база – ВМС провежда тактическо учение „Черно море – 2013”

Jun 05

Снимка 1От 3 до 7 юни 2013 г. в морски пространства на Р. България се провежда тактическо учение на Военноморска база – ВМС „Черно море – 2013”.

По време на учението ще бъде отработена организацията по планиране и провеждане на тактически действия от формированията в рамките на операция на ВМС по защита на морския суверенитет на Р. България в отговор на криза.

„Черно море – 2013” е заключителния етап от подготовката на базата за предстоящото през месец юли 2013 г. военноморско учение с международно участие „Бриз-2013”.

Във фактическите действия на море участват фрегата „Дръзки”, фрегата „Верни”, корвета „Решителни”, корвета „Бодри”, базов миночистач „Прибой”, рейдови миночистачи 55 и 56, спасителен кораб „Протео”, противопожарен кораб „Ахелой”, танкер-бункеровчик „Акин”, малък военен транспорт 302, водолазен катер 223 и спомагателни катери.

Оперативното съединение на море се ръководи от командира на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев.

Днес, 5 юни 2013 г. участващите сили изпълняват епизоди по провеждане на ракетни и артилерийски стрелби; операция по търсене и спасяване; операция по водолазно обследване на зададен район; тактически задачи по маневриране, откриване и помощ на аварирал кораб; противоминни действия в интерес на осигуряване безопасността на корабоплаването и защита морските комуникации, извършване на поиск и подривяване на плаваща мина; операция по контрол на корабоплаването;

В част от сериалите на море, проведени на 04 юни 2013 г., участваха и 2 хеликоптера “Пантер” от състава на Морската вертолетна авиобаза на ВМС.

         В учението, освен силите на военноморската база участват и представители на областна администрация Варна, община Варна, ОД на МВР, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, БЧК, ББАЛ към ВМА-Варна, МБАЛ „Свети Ана” – Варна, Главна дирекция Гранична полиция, Морски спасителен координационен център – Варна и ДП „Пристанищна инфраструктура”.