ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК НА СВ. НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ – ЗАКРИЛНИК НА МОРЯЦИТЕ

Dec 06

На 6 декември – Никулден, в град Варна, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.

Строя на военните моряци беше приет от министърът на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи на молебен за здравето и силата на всички моряци.

Походна кухня и личен състав от Военноморските сили участваха в приготвянето на рибен курбан, който бе раздаден  на гражданите и гостите на град Варна.

На 6 декември – Никулден, празника на град Бургас, представителни части от гарнизон Бургас участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад  „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас. На площада бяха построени представителните блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Съвместното командване на силите (СКС) и сборен блок от военните формирования на Военновъздушните сили от гарнизона. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилията флотилен адмирал Мален Чубенков.

До сградата на общината и на Морска гара Бургас военните моряци, съвместно с община Бургас, приготвиха и раздадоха на гражданите и гостите на града Никулденски рибен курбан, включващ различни видове риба на скара и рибена чорба. Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий отслужи Никулденска Света литургия за здраве и благоденствие. След това се проведе литийно шествие до Моста в Морската градина. В морето бяха  хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.

6 декември – Никулден е празник и на град Черноморец. Там също в църквата „Св. Никола” беше отслужена Света литургия за благоденствието на всички жители на града. Проведе се литийното шествие до пристанището на града. От борда на моторен катер „Колокита”, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, пред нос Акин бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци.