ПРИКЛЮЧИ УЧАСТИЕТО НА ФРЕГАТА „ВЕРНИ” В ОПЕРАЦИЯ НА НАТО В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ „SEA GUARDIAN”

Nov 06

На 5 ноември 2019 г. приключи участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”.

По време на операцията фрегата „Верни” изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани както с осигуряване безопасността на корабоплаването в района на операцията, така и с отработване на тактическото взаимодействие в групата.

На 31 октомври 2019 г. тактическата група проведе медицинско учение MEDEX „CRYSTAL SEA 2019“ съвместно с ВМС на Израел. Екипажът на „Верни“ е участвал в учението със симулация на пострадал военнослужещ по време на корабно бойно учение „Борба за живучест” –  пожар на борда кораба.

След подаден сигнал към флагмана на тактическата група фрегата „Наваринон” от ВМС на Гърция, че на борда на кораба има пострадал военнослужещ, екип от военна болница в град Хайфа, Израел е пристигнал с бързоходен патрулен катер и оказал специализирана медицинска помощ. Целта на учението е била да се провери взаимодействието и отработване на процедурите между страни-членки на НАТО и  държава, която не е член на Алианса. По-късно през същия ден от командването на военноморския компонент на НАТО (MARCOM) е получено писмо с благодарност към командването и екипажа на фрегата „Верни“, в което бе дадена висока оценка за действията по време на учението.

Едновременно с това са проведени корабни бойни учения по „Борба за живучест”, включващи борба с пожари и взривове, учения по използване на оръжието по въздушен, подводен и надводен противник, практически занятия по отработване на различни разписания, както и тренировки по приемане и предаване на товари на ход. Групата за проверка на кораби от екипажа на „Верни” е провела тренировка и съвместно с групата от Морския специален разузнавателен отряд е изпълнила практически стрелби по морска цел с картечници и леко стрелково оръжие.

По време на участието си в операцията българската фрегата наблюдава 130 кораба, установи комуникация и разпита 38 кораба от търговския трафик, опозна над 482 въздушни цели, повечето от които бяха цивилни.

От 4 до 6 ноември фрегатите „Верни“, „Наваринон” и „Реджеле Фердинанд“ от ВМС на Румъния застанаха в пристанище Хайфа, където се проведе разбор на участието им в операцията.

От 9 до 20 ноември 2019 г. на екипажа на „Верни” предстои да се включи в националното военноморско учение на ВМС на Турция с международно участие „DOGU AKDENIZ 19”.