ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Nov 02

Всяка година на Архангелова /мъжка/ задушница Българската армия провежда военни ритуали /панихиди/ в памет на загиналите във войните български воини.

На 2 ноември 2019 г. представителни части на Военноморските сили участваха в ритуали в общините Варна и Бургас.

На ритуала в град Варна, организиран съвместно от Варненска и Великопреславска Света митрополия и командването на Военноморските сили, участваха Представителният духов оркестър и почетен караул от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, представители на държавната и местна власт.

В района на Старите гробища пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” строят на почетен караул на Военноморските сили бе приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва и бяха бъдат поднесени венци и цветя.

В град Бургас, пред Паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк, в района на Военния клуб, се проведе военен ритуал – панихида и полагане на венци и цветя с участие на военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас.

Пред паметника бяха построени представителни блокове от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби с бойно знаме, Съвместното командване на силите и Военновъздушните сили.

Представители на Българската православна църква от град Бургас отслужиха панихида /възпоменание/ в памет на загиналите във войните български воини.

 Представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града отдадоха почит и поднесоха венци и цветя към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на родината.