Събитието от кампанията „Бъди войник“ в Търговище премина при изключителен интерес от страна на младите хора от града

Oct 24

Днес на събитието от кампанията „Бъди войник“ има много млади хора и нашата цел е те да усетят духа на Българската армия и да се докоснат непосредствено до военната техника, да зададат своите въпроси на военнослужещите, които са на информационната борса, както и да наблюдават динамичните покази, за да добият представа за същността на военната професия. Това каза заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев пред журналисти вчера, 23 октомври, на събитието от кампанията „Бъди войник“ в град Търговище.

„Българската армия предоставя сигурност, възможност за стабилни доходи, кариерно развитие, дългосрочен ангажимент, работа в екип, което е изключително важно за младите хора при избора на професия“, подчерта заместник-командирът на Военноморските сили. Той заяви, че тази година за ВМС са обявени два конкурса за набиране на матроси, като от първия конкурс са назначени 60% от кандидатствалите, а за втория, който не е приключил, документи са подали 130 кандидати за обявените 100 места.

Гражданите и гостите на Търговище имаха възможност да получат информация за реда и начините за кандидатстване в Българската армия на информационните борси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Националната гвардейска част, служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие и 68-а бригада „Специални сили“.

Изключителен интерес предизвикаха демонстрациите на бойни ръкопашни техники от военнослужещите от специалния разузнавателен отряд на ВМС, както и демонстрациите с оръжие на курсантите от Националния военен университет. Статичният показ беше организиран от Сухопътните войски и на площада в Търговище бяха разположени 122 мм гаубица М-30, бойна машина ГРАД и152 мм оръдие гаубица Д-20.

В събитието от кампанията се включиха с шествие фанфарен оркестър, танцов състав и хор от училищата в град Търговище.

Традиционно събитието завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Представителния духов оркестър на ВМС, както и на самодейни състави от града.