КОРАБИ ОТ СЪСТАВА НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ЗАМИНАВАТ ЗА УЧАСТИЕ В ОПЕРАЦИИ И УЧЕНИЯ ЗАД ГРАНИЦА

Oct 18

На 18 октомври 2019 г. в пункт за базиране Бургас се проведе ритуал по изпращане на кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби за участие в задгранични плавания.

За времето от 19 октомври до 22 ноември 2019 година фрегата „Верни“ от състава на дивизион патрулни кораби ще извърши задграничен поход и ще участва в:

  • операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море „SEA GUARDIAN”;
  • учението на ВМС на Република Турция „DOGU AKDENIZ 2019”;
  • съвместно учение от типа”PASSEX” с ВМС на Израел;

         По време на плаването фрегата „Верни“ ще посети военноморската база Аксаз в Турция, пристанище Александрия в Египет и пристанище Хайфа в Израел.

         За времето от 20 октомври до 8 ноември 2019 година базов миночистач „Шквал“ от състава на дивизион миночистачни кораби ще влезе в състава на постоянната противоминна корабна група на НАТО № 2 (SNMCMG2).

         В противоминната група освен базов миночистач „Шквал“ са и корабите от ВМС на Република Италия – VESUVIO и NUMANA, от ВМС на Република Турция – AMASRA, от ВМС на Република Гърция – KALLISTO, от ВМС на Кралство Испания – SELLA и от ВМС на Република Румъния – Lt. LUPU DINESCU.

         По време на плаването си базов миночистач „Шквал“ ще посети пристанище Констанца в Република Румъния и пристанище Одеса в Република Украйна. Предвидено е по време на визитата си в град Одеса базов миночистач „Шквал“ да бъде посетен от представители на политическото ръководство на НАТО.

Целите на участието на нашите военни кораби в тези задгранични плавания са:

  • повишаване на нивото на оперативна съвместимост с Военноморските сили на съюзническите страни;
  • усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в операции и учения в съюзнически формат.
  • усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване със страни членки на НАТО.
  • укрепване военноморското сътрудничество с ВМС на държавата Израел.

На ритуала присъства командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков.

Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” – град Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажите на корабите.