КОМАНДИРЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ УЧАСТВА В РЕГИОНАЛНИЯ СИМПОЗИУМ „МОРСКА МОЩ”

Oct 18

От 15 до 18 октомври 2019 г. командирът на Военноморските сили на Република България, контраадмирал Кирил Михайлов взе участие в 12-то издание на Регионалния симпозиум “Морска мощ” (12th Regional Seapower Symposium) в град Венеция, Република Италия.

Тазгодишното издание постави рекорд откъм участници-представители от 57 командвания на Военноморските сили от цял свят, както и 19 международни организации. Темата на форума „Формиране на нашите флотове за синия век“ беше избрана с цел, да накара делегатите да дебатират за ролята на нашите флотове в настоящия морски ландшафт, изтъквайки възможностите, които предоставя морето и да се идентифицират новите предизвикателства пред сигурността, ведно със стратегиите които трябва да се прилагат при справянето с тях.

По-сигурните морета означават по-голям прогрес и просперитет за нашата страна и за целия свят.

Настоящите тенденции, като глобализация, надпревара за ресурси, увеличаване на населението, както и климатичните промени, трансформира морския домейн в един, който същевременно е повече свързан от една страна, а от друга-оспорван.

Регионалния симпозиум включваше дискусии и работни сесии, както и срещи и културни събития. На 17 октомври контраадмирал Кирил Михайлов се срещна с командващия на италианските Военноморските сили и домакин на симпозиума адмирал Джузепе Каво Драгоне (Admiral Giuseppe CAVO DRAGONE), по искане от италианска страна. По време на срещата бяха дискутирани теми от двустранен интерес.

 

Произход и цели на симпозиума

Необходимостта от морски форум, който да обхваща аспектите на Средиземноморския регион, се появи през 1995 г. на Международния симпозиум “Морска мощ” (International Seapower Symposium) в Нюпорт, когато от италианския флот единодушно беше поискано да продължи такава инициатива.

През октомври 1996 г. във Венеция е проведен първият Регионалния симпозиум “Морска мощ” (Regional Seapower Symposium). Оттам нататък събитието се превръща в традиционна среща на средиземноморската морска общност.

Симпозиумът във Венеция е посветен главно на началниците на Средиземноморските и Черноморските флотове и на лидерите на извън регионални флотове с интереси в района и е посветен на институционални, политически, икономически и академични ключови играчи, пряко ангажирани или просто заинтересовани в морския клъстер.

В своите единадесет минали издания през последните 20 години, Регионалния симпозиум “Морска мощ” потвърди своята основна роля за насърчаване на открит и конструктивен обмен на мнения и идеи, подобряване на цялостен подход към много въпроси, свързани с морето, както и повишаване на взаимното познание и доверие между участниците.