Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов: Службата във ВМС дава на младите хора възможност за предвидимо кариерно развитие и добър социален статус

Oct 10

Службата във Военноморските сили дава на младите хора възможност за предвидимо кариерно развитие и добър социален статус. Морските специалисти са елитни военнослужещи и това им дава сигурност и стабилност. При нас кандидатстват млади хора, които притежават различни умения и способности и не се страхуват от трудностите. Това каза днес, 10 октомври, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов по време на събитията от информационната кампания „Бъди войник“ в гр. Добрич. Той припомни, че  ВМС са обявили конкурс за заемането на 100 вакантни матроски длъжности, а срокът за подаване на документи изтича на 18 октомври 2019 г. До този момент в конкурса са кандидатствали 107 човека, като 7 от тях са от Добрич, съобщи командирът на ВМС. Контраадмирал Михайлов посочи, че от началото на кампанията „Бъди войник“, която започна през февруари тази година и вече гостува в над 20 града в страната, се забелязва положителна тенденция за увеличаване на кандидатите за военна служба.   За разлика от миналата година съотношението между броя на кандидатите и обявените вакантни войнишки и матроски длъжности през 2019 г. е 1,5.   „Паралелно с кампанията за привличане на кандидати за военна служба се предприемат и мерки за повишаване на социалния статус на военнослужещите“, отбеляза контраадмирал Михайлов.

Стотици младежи от 8 общини на област Добрич посетиха днес информационната борса в рамките на кампанията „Бъди войник“. Те разгледаха представените образци на военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски, Военноморските сили, Специалните сили и служба „Военна полиция“ и наблюдаваха с интерес демонстрациите на бойни умения, представени от военнослужещите от 68-ма бригада  „Специални сили“ и курсантите от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ на Националния военен университет в гр. Шумен.

Жителите и гостите на гр. Добрич имаха възможност да разгледат експозицията „Добруджа 1940 година – възвръщане на Южна Добруджа“ на Регионалния исторически музей, както и образците на екипировка и въоръжение на българската войска през XIX и XX век, представени в „музея на открито“ от регионалния клон на Национално дружество „Традиция“ – „46-ти пехотен Добрички полк“.  А със своите изпълнения, мажоретният състав при средно училище по изкуствата „Св. Климент Охридски“ заслужи аплодисментите на посетителите на кампанията „Бъди войник“.

Кампанията в гр. Добрич завърши с традиционния концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Представителния духов оркестър на Военноморските сили и самодейни състави от града.