ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ЧАСТИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ЧЕСТВАНЕТО НА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО

Sep 06

На 6 септември 2019 г. представителни части от формированията на Военноморските сили участваха в тържествените прояви по случай 134-та  годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Във Варна, на паметната плоча на Княз Александър І Батемберг, пред сградата на Държавния архив, се състоя ритуал по полагане на цветя с участието на Представителния духов оркестър на ВМС и почетен караул от военни формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Варна.

След края на ритуала Представителният духов оркестър поведе общоградско шествие до „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 г.”, пред сградата на Община Варна, в което се включиха представители на областната и общинската администрации, народни представители, командири на военни формирования и офицери от Щаба на ВМС, ветерани, граждани и гости на Варна.

С военен ритуал пред паметника беше почетена паметта на загиналите във войните за Съединението на България.

Строят на почетния караул беше приет от командирa на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва. Венци и цветя бяха поднесени от областния управител на област Варна, кмета на община Варна, Военноморските сили, Общинския съвет, народни представители, районни кметове, държавни и неправителствени организации, ветерани, парламентарно представени политически партии  и граждани.

Почетният караул и оркестърът преминаха в тържествен марш пред паметника.

На площад „Атанас Сиреков”, пред сградата на Община Бургас, се проведе военен ритуал за тържествено издигане на националното знаме. Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите от гарнизон Бургас беше приет от началника на гарнизон Бургас и командир на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков.

След този ритуал, пред „Паметника на 24-ти Черноморски полк”, до сградата на Военен клуб Бургас, се състоя ритуал по полагане на венци и цветя с участието на представителна част на ВМС от гарнизон Бургас и беше отслужена заупокойна молитва. На тържествената церемония присъстваха кметът на Община Бургас, областният управител на област Бургас, представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.