Военноморските авиатори усъвършенстват бойните си способности

May 20

Снимка 1От 14 до 16 май 2013 г. в морската авиобаза „Чайка” бяха проведени дневно-нощни полети. Поставените основни цели бяха облитане и кацане на вертолетната площадка на МБАЛ „Света Марина” и провеждане на първи тренировки за стоварване на десант на борда на кораб.

От 1 август 2012 година личният състав на авиобаза “Чайка“ носи денонощно дежурство с един вертолет AS 565 MB “Пантер” и дежурен екипаж. Част от задачите включват участие в операции по търсене и спасяване на суша и море и съдействие на други ведомства, при действие в отговор на кризи, промишлени аварии, природни бедствия и извънредни ситуации.

До момента кацането след изпълнение на такива задачи можеше да се извърши в авиобаза “Чайка” или на летище Варна. Тези два варианта, предвид натоварения автомобилен трафик в града, изискват значително време за транспортиране на нуждаещи се лица от вертолета до лечебно заведение.

Изградената през 2011 година и сертифицирана от ГД „ГВА” вертолетна площадка в МБАЛ „Света Марина” ЕАД – гр. Варна предостави алтернатива при изпълнение на горепосочените задачи. След извършена предварителна координация с Управителя на вертолетната площадката и при отлична организация, от 14 до 16 май 2013 г. всички командири на екипажи от състава на авиобаза „Чайка” извършиха 20 тренировъчни кацания с вертолет AS 565 MB “Пантер”.

Тренировките за стоварване на десант на борда на кораб бяха извършени заедно с моторен катер 221 от състава на Пункт за базиране Варна. Усилията бяха съсредоточени към усъвършенстване на взаимодействието между екипажа на вертолета и екипажа на плавателния съд. Синхронизирането между вертолета и катера се извърши при скорост 5-8 възла на височина 45-50 фута. Височината на мачтата на катера е 33 фута от нивото на морската повърхност, а мястото за десантиране е с размери 3.5×3.5 метра.

През нощта, отново във взаимодействие с моторен катер 221, бяха изпълнени задачи за доставяне и взимане на товар от борда на плавателния съд с използване на бордната лебедка.