Военен ритуал в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг моряци

May 17

Снимка 1 АкинДатата 19 май е влязла завинаги в историята на Военноморска база–ВМС и на бойния флот на България. Всяка година на този ден военните моряци се прекланят пред подвига и изразяват почитта и уважението си към своите достойни предшественици.

Днес, 17 май 2013 г., на паметните плочи на Мемориалния комплекс в пункт за базиране Бургас се проведе военен ритуал и беше отслужена панихида в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг моряци. Гости на събитието бяха областният управител г-н Константин Гребенаров, представители на общинските ръководства на Бургас и Созопол, на кметство Черноморец, близки и роднини на загиналите. Почитта си към войните-герои изразиха с присъствието си заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и още двама от бившите командири на военноморската база – адмиралите от резерва Минко Кавалджиев и Симеон Цеков.

В словото си командирът на военноморска база-ВМС комодор Митко Петев напомни за тези героични събития и подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред гибелта на военните моряци, отдали живота си за благото на род и родина.

Заупокойна молитва и панихида отслужиха ставрофорен иконом Борис Беров от гр. Бургас и отец Стилиян от гр. Черноморец.

Бяха поднесени венци  от името на командира на военноморска база–ВМС, областния управител на област Бургас, кметовете на община Бургас,  на община Созопол и на гр. Черноморец. Военнослужещи и цивилни служители от базата и родственици и потомци на загиналите моряци положиха пред паметника цветя в тяхна памет.

Във водите на Черно море пред  нос Акин, под звуците на корабна сирена на катер от състава на военноморска база–ВМС, бяха спуснати венец и цветя  в знак на преклонение към загиналите на 19 май 1943 година моряци от торпедоносеца „Смели”.

Близките на загиналите моряци благодариха на командването на Военноморска базаВМС  за това, че подвигът на тези достойни мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не е забравен и днешните им наследници пазят жив спомена за тях.

Изграденият в района на базата Мемориален комплекс и паметникът, който се издига на нос Акин, прославят героите, загинали при изпълнение на своя свещен дълг пред народ и Родина.

На 5 декември 1916 г. в района на село Свети Никола /днес град Черноморец/, при обезвреждане на морска мина, намират своята гибел дванадесет военноморски миньори.

На 19 май 1943 г. на нос Акин загиват петнадесет военни моряка от торпедоносеца „Смели”.

Седем военни моряка от торпедоносеца „Дръзки” загиват на 15 октомври 1942 г.

Старшина втора степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол  загива на 9 декември 1973 г., спасявайки от гибел своите другари и кораба от пожар.