116 години от обявяването на Илинденско-преображенското въстание

Aug 17

С военен ритуал – тържествена проверка (заря) на 17 август 2019 г. бе отбелязана 116-та годишнина от обявяването на Илинденско-преображенското въстание в местността Петрова нива в община Малко Търново под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили г-н Румен Радев.

Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва в храм-костница „Света Петка” в памет на загиналите.

 Пред „Паметника на Петрова нива” бяха построени  представителните блокове на: националната гвардейска част със бойните знамена, на Военноморските сили, Сухопътни войски и Военно-въздушните сили от гарнизон Бургас, както и блок от 6-ти Ученически гвардейски отряд при СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос. На събитието присъстваха президентът на Рeпублика България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили г-н Румен Радев, заместник-началникът на отбраната, вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС и началник на Бургаски гарнизон флотилен адмирал Мален Чубенков, кметът на община Малко Търново г-н Илиян Янчев, представители на Министерството на отбраната, председателят на Съюза на Тракийските Дружества г-н Красимир Премянов, лидери на политически партии, депутати от националния и европейския парламент, официални лица, представители на многобройните тракийски дружества, граждани и гости.

  Слова бяха произнесени от кмета на община Малко Търново, председателя на Съюза на тракийските дружества и от президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

След военния ритуал празникът продължи с празнични илюминации и концертна програма.