Министърът на отбраната Красимир Каракачанов към випускниците на ВВМУ: Бъдете със самочувствието на лидери, призвани да служат на Отечеството

Aug 11

„След 5 години усилия, труд и учение вие днес получавате своите дипломи и постъпвате в българския военен флот, който е записал славни страници във военната ни история, никога не се е огъвал пред неприятелите и във всички епохи е изпълнявал своето основно предназначение – да защитава териториалната цялост и суверенитета на България.“ С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна днес, 11 август, към младите лейтенанти от „Випуск 2019“ на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

Тържественият ритуал по връчването на дипломите на курсантите и присвояването им на първо офицерско звание се проведе на Морска гара Варна.

Министър Каракачанов пожела на младите офицери, завършили едно от най-престижните военноморски висши училища в Европа,  да имат съзнанието и самочувствието на командири и лидери, да предадат своите знания на подчинените си и заедно с тях успешно да изпълняват задълженията си в служба на Отечеството. Той връчи диплома за завършено висше образование и първите офицерски пагони на първенеца на випуска сред курсантите – Петър Генов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.

Днес на Морска гара Варна бяха произведени в първо офицерско звание 15 випускници на ВВМУ. От името на военното ръководство на Българската армия те бяха поздравени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.  „140-ата годишнина на ВМС ни напомня, че всички ние сме част от славните традиции, формирани от хора, отдали живота си за изграждането и развитието на военния ни флот. Да бъдеш офицер от Българската армия е призвание, което се опира на непреходните ценности като родолюбие, воинска чест, достойнство и взаимопомощ“, посочи той в обръщението си към младите офицери. Генерал-лейтенант Илиев им пожела да служат с достойнство, да повишават своята професионална подготовка, за да бъдат пример за подчинените си и да могат да изпълняват успешно националните задачи и задачите в коалиционен  формат със съюзниците от НАТО и ЕС.

Тържествата, посветени на 140-ата годишнина на ВМС, завършиха с националното учение „Парад-2019“, в което участваха кораби, сили и средства от всички родове войски на военни ни флот. То беше предварително оповестено и предизвика огромен интерес сред варненската общественост. Стотици жители и гости на града наблюдаваха действията на военнослужещите от плажната ивица на Морската градина в града. Те аплодираха групите от силите за специални операции на флота и екипажите на вертолети „Пантер“, които демонстрираха своите умения при изпълнението на елементи от операция по морска сигурност.

В отговор на журналистически въпроси за хода на процедурата за придобиване на нов тип многофункционален кораб на ВМС министър Каракачанов каза, че е дадена възможност в определен срок трите фирми-участнички да подобрят своите оферти. „Надявам се до края на годината да имаме сключен договор с една от трите фирми, които участват в конкурса, а това са  българската фирма „Делфин“, немската „Люрсен“ и  италианската „Фикантиери“, посочи той.

 

Министър Каракачанов съобщи също, че проектът за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски може да бъде финализиран през март-април 2020 г., тъй като вече са разпратени  RFP до четирите фирми, проявили интерес към участие в него.

„Откакто съм министър на отбраната моята амбиция е да се повишава социалният статус на военнослужещите. Вече две поредни години увеличаваме заплатите на военнослужещите с по 10 %. По наши разчети възнамеряваме с бюджета на Министерството на отбраната да направим това и през следващата 2020 г.“, каза министър Каракачанов в отговор на въпрос за промяна на социалния статус на военнослужещите.

На въпрос за доброволната военна служба той разясни, че проектът на закона е готов, минал е на всички нива на обсъждане в Министерството на отбраната. В него се предвижда хората, които проявяват желание доброволно да служат, да получат военна подготовка на три етапа – 3, 6 и 9 месеца, след което да бъдат зачислени в резерва. Във времето, в което ще преминават военната си подготовка, те ще бъдат защитени от закона и работодателите им няма да могат да ги уволняват. От друга страна преминалите доброволна военна служба ще имат определено предимство пред останалите, когато кандидатстват за работа в полицията или в други структури на националната сигурност.