Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Амбицията ни е да модернизираме Българската армия и да създадем по-добри условия за живот на военнослужещите

Aug 10

„Нашата амбиция е да модернизираме Българската армия, да модернизираме военния ни флот, за да може кадрите, които имаме, да изпълняват по-лесно своите конституционни задължения – защита на териториалната цялост и суверенитета на България. Амбицията ни е също така да повишим възнагражденията и да създадем по-добри условия на живот на мъжете и жените в униформа, които са избрали тежкия път да служат на страната си, рискувайки здравето и живота си, за да защитават Родината“.  Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 10 август, на тържеството по повод 140-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна. Той изрази увереност, че до края на годината ще бъде сключен договорът за придобиването на двата нови кораба, необходими на ВМС.

„В 140-годишната си история българският военен флот има своите славни страници, които започват от първото изпитание за държавността – Сръбско-българската война, включват бойните победи през Балканската и Първата световна война – години, в които флотът, неговите командири, офицери и матроси изпълняват съвестно и достойно своя дълг към Отечеството“, посочи  министърът на отбраната. Той благодари на ветераните, служили честно на България, изградили със своя опит поколения професионалисти,  а на личния състав на ВМС пожела здраве и успехи.

За принос към укрепването на сигурността на страната, за значими заслуги към развитието и утвърждаването на ВМС като сигурен и стабилен партньор в национален и  международен план, за опазването, развитието и предаването на воинските ценности и добродетели, за проявени отговорност и отдаденост при изпълнение на задълженията и във връзка със 140-ата годишнина на флота министър Каракачанов отличи 22-ма военнослужещи и цивилни служители с наградни знаци, предметни награди и грамоти.

В тържественото отбелязване на 140-ата годишнина на ВМС в гр. Варна  участваха председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от българските въоръжени сили и от военноморските сили на САЩ, Румъния, Турция, Грузия и Италия, съветникът по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев, представители на държавната и местната власт, ветерани.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов благодари на военнослужещите и цивилните служители за техните усилия, за непрестанния им и всеотдаен труд, а на семействата им – за тяхната подкрепа. „Моряците от ВМС винаги са на своя пост и в делник, и в празник, готови да защитят суверенитета и независимостта на Родината, да помогнат на населението,  да спасят човешки живот“, посочи той.

Благодарност и признателност към личния състав на ВМС за проявения професионализъм, инициативност и себеотрицание изрази и вицеадмирал Емил Ефтимов. От името на началника на отбраната той отличи с предметни награди и грамоти 25 военнослужещи и цивилни служители.

Пример за готовността на военнослужещите от ВМС да оказват помощ на населението е обезвреждането днес в 18.17 ч. на един силно корозирал 105-мм минохвъргачен изстрел с взривател, открит на брега в района на Евксиноград. Специализиран екип от пункт за базиране Варна, под ръководството на старши лейтенант Илия Стойчев, унищожи боеприпаса, изхвърлен от прибоя на брега.