С ТЪРЖЕСТВЕНИ ПРОЯВИ В БУРГАС ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ 140 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

Aug 07

На 7 август 2019 г. военните формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, тържествено отбелязаха 140-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.

Празникът започна с церемония по награждаване на военнослужещи и цивилни служители от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков и повишаване във по-високо военно звание на военнослужещи.

В ранния следобед командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов се срещна с областния управител Вълчо Чолаков и кмета на община Бургас Димитър Николов. Двамата изказаха своята благодарност към българските военни моряци и изразиха увереността си, че доброто сътрудничество ще продължи и в бъдеще.

Празничните мероприятия продължиха с  ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите военни моряци пред Паметника на моряка в Морската градина на Бургас  и празнично шествие до Военния клуб. Там се проведе пресконференция на командира на ВМС за представители на средствата за масова информация.

На събранието по повод празника контраадмирал Михайлов награди военнослужещи, отличили се през годината със своя професионализъм и инициативноста си.

Областният управител награди флотилен адмирал Мален Чубенков за отличното взаимодействие с областна администрация, изключителната му общественополезна дейност, проявените при кризисни ситуации на територията на областта и при изпълнение на служебните си задължения като командир на флотилията висок професионализъм и оперативност.

Грамоти и предметни награди бяха връчени от кмета на община Бургас и от директора на „Пристанище Бургас” ЕАД, които изказаха искрените си благодарности за плодотворната съвместна дейност с Военноморските сили.

В тържествено събрание-концерт със свои изпълнения участваха вокална група „Точно време“ с художествен ръководител Жени Лалчева и Представителният духов оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов.

Музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър пред сградата на общината, на които се насладиха много граждани и гости на града, се превърнаха в запомняща се кулминация на проявите, посветени на 140-та годишнина от създаването на военния флот на България.