ДЕН ЗА ВИСОКОПОСТАВЕНИ ГОСТИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИ НА УЧЕНИЕТО „БРИЗ 2019”

Jul 20

Днес, 19 юли, българските Военноморски сили демонстрираха своите способности по време на деня за посещение на високопоставени гости и медии в рамките на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2019“.

Продължава работата на междуведомствената работна група  по конкурса за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба. Това съобщи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, който наблюдава националното военноморско учение „Бриз 2019“. “Надявам се до края на годината със съвместни усилия да приключим успешно процеса по избор на изпълнител“, коментира още зам.-министър Величков.

От борда на фрегатата „Верни“ националното военноморско учение „Бриз 2019“ бе наблюдавано още от председателя на Народното събрание на република България Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, висши офицери, гости и медии.

Ликвидирането на „пожар на борда на търговски кораб в пристанище” беше извършено от военнослужещи от ВМС, съвместно с представители на различни държавни, областни и регионални организации. С този епизод, както и с операцията по оказване съдействие на органите на МВР за предотвратяване на нелегален трафик, спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на разлив от нефтопродукти, се отработват необходими способности за действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.

Военнослужещите от морската вертолетна авиобаза показаха способностите на военноморската авиация за евакуация на ранен от борда на бързоходна лодка и  артилерийска стрелба от вертолет „Пантер” по морска цел.

Гостите наблюдаваха и бойните възможности на военния ни флот, свързани с отразяване на атаки от въздушен противник, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс от два бойни поста по една въздушна цел, отразяване на асиметрични атаки от малка бързоходна лодка както и бординг на кораб представляващ особен интерес.