КОРАБИТЕ УЧАСТВАЩИ В УЧЕНИЕТО „БРИЗ 2019” ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАНИРАНИТЕ ЗАДАЧИ НА МОРЕ

Jul 17

На 17 юли 2019 година корабите от многонационалното оперативно съединение изпълняват планираните задачи на море. Днес те включват водене на бойни действия между тактически групи надводни кораби, артилерийска стрелба по малка морска цел, борба за живучест на кораба, буксировка на море, обследване на плитководни райони  съвместно с група от белгийските ВМС.

Корабите участват и в учение за откриване и следене на подводница с използване на хидро-акустични станции в зададен район в което се включиха и 2 самолета от патрулната авиация на САЩ – P-8 “POSEIDON”, отразяване атаките на въздушен противник с участието на 2 самолета Су 25 от българските ВВС, маневриране на корабите от тактическите групи и свързочни учения.

Отработи се и междуведомственото сътрудничество с правителствени, неправителствени и частни организации и институции при реакция на кризи и защита на населението. Проведоха се съвместни действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище Варна, операция по спасяване на бедстващи хора на море и оказване на съдействие на органите на МВР за предотвратяване на нелегален трафик, при който се включи и вертолет AS 565 MB „Panther” от морската вертолетна авиобаза „Чайка”.

Надвечер ще започне провеждането на противоминна операция.