Формированията от Военноморските сили и Гранична полиция демонстрираха добро взаимодействие в действията за предотвратяване на незаконен трафик на оръжие и хора

May 31

Военнослужещите от силите за специални операции на ВМС се справиха прекрасно при изпълнението на задачите. Условията в плавателната река са рискови, но те показаха много добра подготовка. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 31 май, в гр. Русе, след съвместната тренировка на формирования от Военноморските сили и Регионална дирекция „Гранична полиция“- Русе за предотвратяване на незаконен трафик на оръжие и хора по река Дунав. Заедно с началника на отбраната генерал Андрей Боцев и командира на ВМС контраадмирал Митко Петев той наблюдава действията на военните моряци  при оказване на съдействие на гранична полиция за овладяването на кораб нарушител и задържане на криминално проявени лица, заподозрени в незаконен  трафик на оръжие и хора по река Дунав, задържане на бързоходна моторна лодка и евакуиране на ранен с вертолет.

В съвместната тренировка участваха  екипаж на вертолет „Пантер“ и осигуряващ състав от морската вертолетна авиобаза, лодка тип „RHIB“ и две тактически групи от  силите за специални операции на ВМС, както и 2-ра група Гранично-полицейски кораби от структурите на Регионална дирекция гранична полиция – Русе с граничен полицейски кораб „Русе”.

„Наблюдавахме добре интегриран начин на работа между военнослужещи и от ВМС и служители на гранична полиция. Военноморските сили притежават специфични способности по опазване на държавната граница, които се използват не само за гарантиране на сигурността, но и за опазване на живота и здравето на българските граждани“ – посочи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той припомни, че военният ни флот, който чества 140-ата си годишнина от своето създаване, е исторически свързан с гр. Русе и отбеляза, че с подобни демонстрации на способности остава жива връзката между флота, армията и обществото.

Съвместната тренировка днес наблюдаваха много ученици и граждани на гр. Русе, които след това имаха възможност да разгледат специализираното оборудване, екипировка и въоръжение на силите за специални операции на ВМС на статичен показ.