Контраадмирал Румен Николов участва в годишната среща на CHENS

May 15

Снимка 1На 9 и 10 май 2013 г. командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов участва в годишната среща на Командващите ВМС на европейските страни CHENS 2013, която се състоя в Атина.

Основната тема на ежегодната среща на командващите, предложена от гръцкото председателство на форума, беше „Най-добри практики при управлението на проблемите, свързани с личния състав” в светлината на набирането, мотивацията, възнаграждението и задържането на качествен личен състав като фактор за умножаване на способностите на силите.

Други обсъждани теми, също от „първа линия” на съвременните предизвикателства пред морската сигурност и ролята на ВМС, бяха „Участие на ВМС в хуманитарни операции” и „Стратегически комуникации с обществеността”, свързана с преодоляване на „морската слепота” на европейските общества.

Освен разработките на работните групи, водещи експерти от ООН и Европейския съюз и учени от университети и институти представиха свои доклади по разглежданите теми, което даде отлична основа за конструктивни и плодотворни дискусии.

В края на срещата председателството на CHENS бе предадено на Великобритания, която ще ръководи работата на форума до месец май 2014 г.