Военноморските сили на България са гарант за суверенитета и защитата на морските ни пространства

Apr 09

1

В усложнената геополитическа обстановка Военноморските сили на България са гарант за суверенитета и защитата на морските ни пространства както за осигуряването на свободата на корабоплаването, така и за предотвратяването на незаконния трафик на хора и стоки по море. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 9 април, при откриването на научната конференция на тема „Ролята на Военноморски сили на Република България в защитата на националните интереси“, която се проведе в Националния военноисторически музей в София. „Всяка година ВМС успешно участват във военни мисии и операции на НАТО като първи покриха и отговарят на най-високите критерии и стандарти на Алианса. Всички тези дейности на ВМС, защитаващи източната граница на ЕС и НАТО, допринасят за това България да отстоява мястото си на много важен и предвидим съюзник и партньор“, изтъкна в изказването си заместник-министър Атанас Запрянов.

Конференцията, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, се провежда под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с партньорството на Комисията по отбрана към 44-ото Народно събрание. В нея участваха председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, депутати, представители на военно-патриотичните съюзи, историци и офицери от Българската армия.

„Важна задача на настоящия форум е да набележим перспективите за развитие на бойния ни флот. Да начертаем пътя, по който трябва да продължим, за да постигнем крайния желан резултат – страната ни да разполага с Въоръжени сили, които са подготвени за адекватен отговор, окомплектовани и отговарящи на средата на сигурност“, посочи в изказването си вицеадмирал Емил Ефтимов. Той отбеляза и активната работа на ръководството на ВМС в анализа и планирането на необходимите способности, които се извършват в рамките на стратегическия преглед на системата за национална сигурност и преглед на отбраната.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев направи историческа ретроспекция, представи настоящите способности на ВМС и очерта перспективите за тяхното развитие. „Реализирането на проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС е без алтернатива“, заяви той в изказването си.

Участниците в научния форум присъстваха на откриването на изложбата „На борда на флотската история”, в която са представени предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей в гр. Варна.