Представителният духов оркестър на Военноморските сили навърши 135 години

Feb 28

На 27 февруари 2019 г. с голям концерт пред препълнената зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, Представителният духов оркестър на Военноморските сили отпразнува 135 години от създаването си.

Първообразът му е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в гр. Русе и е наброявал 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи.

Общо 18 души са държали диригентската палка. Първи диригент на оркестъра е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев.

В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов – възпитаник на военно–диригентския факултет на Московската държавна консерватория. Помощник-диригент е капитан-лейтенант Георги Зайранов –завършил Висшия музикално–педагогически институт в гр. Пловдив.

В репертоара на Представителния духов оркестър на Военноморските сили се включват творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Рубинщайн, Щраус, Христов, Стайнов, Райчев, Владигеров и много  оркестрови разработки от съвременни автори на поп и рок музика.