Представителни части от Военноморските сили почетоха делото и паметта на Васил Левски във Варна и Бургас

Feb 19

На 19 февруари 2019 година представителни части от Военноморските сили отдадоха почит пред паметниците на Васил Левски във Варна и Бургас.

В град Варна почетен караул и Представителният духов оркестър на ВМС участваха във военен ритуал за отдаване на почести и полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски на Алеята на възрожденската памет в Морската градина. Ритуалът беше част от общоградското поклонение по повод 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Строя на караула прие командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва в памет на националния герой.

На ритуала присъстваха и поднесоха венци и цветя областният управител Стоян Пасев, кметът на община Варна Иван Портних, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, народни представители, районните кметове на Варна, представители на държавната, съдебната и местна власт, много граждани, деца и ученици от варненските детски градини и училища.

В град Бургас 146-та годишнина от гибелта на Апостола беше отбелязана пред бюст-паметника му в Морската градина на града.

Строят на караула бе приет от капитан І ранг Велко Велков, началник на Щаба на  Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Заупокойна молитва в памет на Васил Левски отслужиха представители на бургаското духовенство.

На възпоменателната церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя представители на държавната и местна власт, много граждани и гости на града, както и ученици от бургаските училища и детски градини.