Военноморските сили отбелязаха тържествено 6-ти май

May 07

Снимка 1 - ВарнаВоенноморските сили отбелязаха с тържествени мероприятия и военни ритуали Деня на храбростта и празника на Българската армия.

На 6 май от 10:00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна се проведе военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. В ритуала участваха представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър.

Ритуалът се командваше от капитан първи ранг Тенчо Стоев – командир на военно формирование 26800. Началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев прие строя на представителните блокове.   

Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил благослови бойните знамена и военнослужещите.

В Бургас празникът започна с тържествено издигане на националното знаме на Република България пред сградата на община Бургас.

На площада бяха построени почетни взводове от военните формирования в гарнизона и сборен блок от членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Заместник-командирът на военноморска база – ВМС капитан първи ранг Мален Чубенков прие строя и поздрави военнослужещите и ветераните.

По-късно в Морската градина Негово високопреосвещенство  Сливенският митрополит Йоаникий, в присъствието на областното и общинско ръководство, много граждани и гости на града, тържествено освети новопостроения параклис „Свети Георги”, благослови бойното знаме и отслужи водосвет за здраве на българската войска.

Тържественото отбелязване на празника на Българската армия приключи с полагането на венци на признателност и поклон пред паметта на загиналите воини пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк