КОНКУРС ЗА ИСТОРИЧЕСКО ЕСЕ

Feb 13

ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

И ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ

ОБЯВЯВАТ

КОНКУРС ЗА ИСТОРИЧЕСКО ЕСЕ

ПОСВЕТЕН НА 140-ТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

Темите са:

ФЛОТОВОДЦИ И ГЕРОИ В БЪЛГАРСКАТА ВОЕННОМОРСКА ИСТОРИЯ

( Обект на есето по тази тема се очаква да бъде избрана от автора личност с принос за развитието на флота и ярко присъствие във военноморската ни история. Личност, прославена с участието си във войните, които води Третата българска държава, със забележима роля в морското образование или с постижения в отстояването на морските интереси на България.)

БОЙНАТА СЛАВА НА ФЛОТА

( За основа на своето есе изберете едно или повече събития, чрез които може да се изтъкне участието на военните моряци в сражения и бойни действия на море, за защита на отечеството, както и значимостта на военния флот в ключови и съдбоносни в новата и най-новата българска история събития и процеси.)

ФЛОТЪТ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ

( Потърсете отговор на въпроса: Как в наше време военния флот се включва в усилията за предотвратяване на конфликти, предотвратяване на кризи, защити на българските морски пространства и на националните ни интереси? Критични моменти в съвременния свят могат да бъдат морското пиратство, трафикът на хора, осъществяването на хуманитарни операции като спасяване на човешки живот на море, помощ при бедствия и аварии.)

Регламент: В конкурса могат да се включат ученици от осми до дванадесети клас. Творбите трябва да бъдат в обем до 3 стандартни машинописни листа, т.е. до 5400 знака, включително интервалите; формат А4, шрифт Times New Roman, размер 12 pt. Към всяко есе да бъдат изписани и личните данни: три имена, възраст, адрес, телефон, електронна поща и учебно заведение.

Срокът за получаването им във Военноморския музей е до 25 април 2019 г. в електронен вариант на е-mail: mus_maritime@abv.bg или чрез преносима памет на място – Варна, бул. „Приморски”, № 2.

Обявяването на победителите в конкурса ще бъде на 18 май 2019 г. ( в Нощта на  музеите във Военноморския музей, и във фейсбук страницата на музея, като освен предметни награди, отличилите се ще имат възможността да посетят военен кораб на Българските ВМС и да направят опознавателна обиколка на флотския район.) 

За допълнителна информация и литература по темите може да се обръщате към експертите на Военноморския музей и на телефон 052 73 15 22.