НАВЪРШИХА СЕ 74 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОМОРСКА БАЗА БУРГАС

Dec 21

Днес, 21 декември 2018 година, военни моряци тържествено отбелязаха  74 години от създаването на военноморска база Бургас.

Началото се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски за създаването на Военноморска база – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач.

През изминалата година основните усилията на личния състав от флотилията, ефективно използвайки наличните ресурси, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства, изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, участие в операции за подкрепа на международния мир и сигурност.

Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно Военноморските ни сили във всички планирани и проведени мероприятия.

Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност много добри специалисти – военнослужещи и цивилни служители.

Честването на празника започна още на 12 декември 2018 г. с турнири по футбол на малки врати и тенис на маса между отборите на Флотилия бойни и спомагателни кораби и  военните формирования от гарнизон Бургас.

Днес на строевия плац в Пункт за базиране Бургас се проведе тържествен военен ритуал по повод празника.

Наградени бяха военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати.

Отслужен бе молебен за здраве и благоденствие.

Флотилен адмирал Мален  Чубенков поздрави военните моряци и им пожела да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност!